log aan
Voor wie? Waar vind ik het? Wat doen we? PDF Afdrukken E-mail

Voor wie?

Voor wie?De activiteiten zijn aangepast aan elke leeftijdsgroep. Als we een onderscheid maken in die verschillende leeftijdsgroepen, komen we bij het volgende terecht voor respectievelijk jongens en meisjes:
6-9 jaar zijn knapen en kerlinnen
10-13 jaar zijn jongkerels en meeuwen
14-15 jaar zijn kerels en gudruns
16-18 jaar zijn stormers en adels
vanaf 17 jaar stappen de meeste jongeren in leiding

 

En waar?gouwen

Het VNJ is actief in de 4 provincies van Vlaanderen, waar we in Limburg op zoek zijn om een afdeling te starten. Weten waar er een afdeling bestaat in jouw buurt? Neem dan contact op met de gouwleiding (provinciale leiding) op volgende manier:

Gouwleiding Oost-Vlaanderen ( Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken )

Gouwleiding West-Vlaanderen ( Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken )

Gouwleiding Brabant ( Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken )

Gouwleiding Antwerpen ( Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken )

Gouwleiding Limburg ( Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken )

 

Wat doen we eigenlijk?

Diensten/activiteiten

Meisjes en glasWekelijks, op zaterdag of op zondag, een volledige dag of een halve dag, organiseren leiders en leidsters VNJ-activiteiten voor hun leden. Onze leiding zet zich elke week opnieuw vol enthousiasme in om hun leden te amuseren en tegelijk ook iets bij te brengen. Die diensten kunnen van alles en nog wat bevatten: knutselen, sport, bosspelen, op stap met kaart en kompas, een taart bakken,... het kan allemaal.

Skag-diensten
Een buitenbeentje zijn de Skag-diensten. Regelmatig worden er gezamenlijke activiteiten voor onze 4 oudste leeftijdsgroepen ingericht (begin letters geeft skag), typisch op de oudere leeftijden afgestemd. Het kan gaan over een filmavond, fuif, avonturenweekend, volksdansavond, dropping, volkse feesten zoals joelfeest... en zo veel meer.

MeisjesKaartlezenGouwkampen

Elke zomervakantie opnieuw organiseren de verschillende gouwen, provincies, een gouwkamp. Dit houdt in dat de VNJ-ers uit de verschillende Scharen (afdelingen) in een provincie samen op kamp gaan. Gouwkampen zijn voor elke VNJ-er weer één van de absolute hoogtepunten van het jaar. Samen 10 dagen op kamp: met elkaar samenleven in tenten, tussen bos en natuur, zorgt voor heel wat plezier. Tweedaagses, magnifieke sjorwerken, ridderspelen, trektochten, kampen maken in het bos, vlottentochten,... het hoort er allemaal bij.

Buitenlandse avonturen
Elke 3 jaar organiseren steken we met alle oudsten de grens over. Zo werden de voorbije jaren Polen, Ierland, Baskenland en Zweden aangedaan met extra speciale activiteiten. Niet alleen bijzonder veel sfeer tussen alle VNJ’ers van over heel Vlaanderen, maar ook een hele boel avontuur.

Traditionele feesten
Feesten als Joel en Meiboomplantingenzijn gebruiken die vaak in de categorie oudbollige folklore geplaatst worden. Toch zijn enkelen van die gebruiken ook vandaag nog uiterst leuk om met jongeren rond tewerken. Het VNJ slaagt er op deze manier in om enkele oude gebruiken in stand te houden door ze een hedendaagse, jeugdige invulling te geven.

 

Onze leiding

Leiderscursus en stageweekeinde
Voor wie in leiding wil, richten wij onze eigen animatorcursus in, wat een brevet als animator in het jeugdwerk - uitgereikt door het Vlaamse Ministerie van Jeugd - kan opleveren. Naast de leiderspraktijk bieden we de cursisten ook achtergrondinformatie aan die rechtstreeks betrekking heeft op onze jeugdbeweging. Om onze jonge mensen bij aanvang van hun “carrière” als leider of leidster niet onvoorbereid aan de slag te laten gaan, koppelen wij aan deze cursus meteen ook een stageweekend. VNJ-ers tussen 6 en 12 jaar krijgen een tof themaweekend aangeboden op de locatie van de leidersvorming. Daar voorziet ervaren leiding een reeks activiteiten die gecombineerd kunnen worden met spelen uitgewerkt en geleid door leiding-in-spe. Op deze unieke manier leren onze cursisten uit ervaring wat leiding geven precies inhoudt.

Hoofdanimatorcursus
Naast deze animatorcursus richten wij ook een hoofdanimatorcursus in. Ook deze cursus past binnen het kader van de verwachtingen die het ministerie stelt aan hoofdanimators in wording.Sjorren

Leidersweekends
Dit is iets wat wij verkiezen te organiseren omwille van 2 uiteenlopende factoren. Enerzijds willen wij dat onze leiding in nauw contact staat met elkaar, dat ze elkaar leren kennen over de provinciegrenzen heen, dat ze ervaringen en ideeën uitwisselen, dat ze plezier beleven aan hun tijd in het VNJ kortom, dat ze zich goed voelen. Anderzijds willen wij onze leiders en leidsters ook op de hoogte houden van een aantal zaken zoals ontwikkelingen op gebied van jeugdwerk, hoe ze moeten omgaan met zaken zoals ADHD of hoe ze thema-spelen moeten organiseren, enz.

Startdag
In september start het verbond steeds met een startdag voor alle leiding. Er wordt een jeugdraad gehouden, het jaarthema wordt toegelicht en de leiding kan deelnemen aan verschillende werkwinkels rond het jaarthema en leiderspraktijk.

Kinderijzerwake
Nooit meer oorlog, Godsvrede en zelfbestuur heel lang was dit de onverdeelde kerngedachte van de hele Vlaamse beweging. De droom van de pacifistische, maar moegetergde Vlaamse soldaten aan het IJzerfront wordt nog steeds door zowat alle bewuste Vlamingen gedeeld en heeft ook nog steeds actualiteitswaarde. Daarom organiseert het VNJ nog ieder jaar een Kinderijzerwake om kinderen de oorsprong van deze gedachte mee te geven en over haar betekenis vandaag de dag na te denken.