API

Wat is een API?

API staat voor aanspreekpunt integriteit, en dit is de persoon waarbij je terechtkan in verband met vragen, vermoedens en klachten over integriteitsschending. Integriteitsschending is elke vorm van lichamelijk, seksueel, moreel of psychisch gedrag waarvan je vindt dat dit over een grens gaat, zowel voor jezelf als voor iemand anders. Leden en leiding van het VNJ en zelfs ouders kunnen terecht bij de API en niet alleen als je slachtoffer of getuige geweest bent van integriteitsschending maar ook bij vermoedens of voorgevoelens.

 

Wat doet de API?

  • De API is een eerste aanspreekpunt. Bij de API kan jij altijd je verhaal kwijt, ook als dit niet elders kan. De API biedt een luisterend oor in alle discretie*. Daarna wordt een inschatting gemaakt van de situatie.
  • De API coördineert de interne procedure. In samenspraak met de melder en mogelijks andere betrokken partijen wordt gekeken hoe de situatie het best kan aangepakt worden (d.i. de procedure). De API kan hierbij zelf een advies formuleren of indien nodig doorverwijzen naar externe organisaties. Hoe dan ook, de rol van de API hierin is strikt als adviseur van de uitvoerders van de procedure (hetzij intern, hetzij extern). De API volgt de procedure wel op tot die afgehandeld is en organiseert de nazorg.
  • De API werkt aan preventie. De API is betrokken bij het integriteitsbeleid van het VNJ en zorgt voor de nodige opleiding en ondersteuning van de animatoren.

*De API heeft evenwel geen beroepsgeheim en zal meldingen doen aan bevoegde instanties indien dit nodig zou zijn.

 

Wat doet de API niet?

  • De API is geen hulpverlener of psycholoog. De API behandelt elke melding naar het beste van zijn/haar kunnen maar zal indien nodig doorverwijzen naar bevoegde instanties of gespecialiseerde organisaties.
  • De API is geen detective. De API zal informatie verzamelen om de situatie zo goed mogelijk te kunnen inschatten om zo de situatie op de beste manier aan te pakken. De API zal de zaak echter niet tot in detail uitspitten en maakt steeds het onderscheid tussen nuttige en sensationele informatie. Het is ook niet de taak van de API om een schuldige aan te duiden.
  • De API is geen journalist. Het is niet de taak van de API om aan iedereen in het VNJ verslag uit te brengen over de situatie of de procedure (m.u.v. de betrokkenen natuurlijk). De API is discreet.

 

Hoe bereik ik de API?

Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© 2017 VNJ vzw
Facebook